Seniorforsker ved NAKOS, Lars Wik, har siden begynnelsen av 2000-tallet utviklet flere nye produkter til bruk inhospitalt og prehospitalt. I 2016 kom to nye oppfinnelser ut på markedet.
Ideen til "Intubation Assist" fikk han allerede i 2003. To elektroder på brystkassa måler egenskaper i brystkassa/lungene mellom det å blåse luft ned i lungene, kontra det å blåse luft ned i magesekken.
- Ved anestesi og avansert hjerte-lungeredning har man et behov for å kontrollere luftveiene til pasienten, forteller Wik. Det gjøres ved å putte et plastrør ned i luftrøret, for dereter å puste for pasienten. Putter man derimot plastrøret i spiserøret, uten å oppdage det, vil pasienten dø eller få en ikke reparerbar hjerneskade.
Nedkjøling og overoppheting
Den andre oppfinnelsen seniorforskeren har satt til liv har fått navnet "Medical Terminal Band (MTB). Dette er et bånd med enten isposer eller varmeposer, som kan brukes ved nakken og rundt halsen, armhulen eller lysken.
- Det er et bånd som stabiliserer godt, er lett å få på og er nyttig ved blant annet nedkjøling ved hjertestans og ved overoppheting. Under Oslo Marathon brukte vi båndet flere ganger og opplevde at temperaturer helt oppe i 42,6 grader gikk kjapt ned, sier Wik. Båndet kan også brukes til å få folk opp i temperatur, ved bruk av varmeposer.
Lars Wik har flere gode ideer til produkter som kan være til hjelp. Akkurat nå har han tre nye patentsøknader inne.
- Det som driver meg er det å gi bedre overlevelse til pasienter basert på kunnskap og dokumentasjon, i tillegg til en konstant nysgjerrighet, avslutter Wik.